A karácsonyi ajándékozás kapcsán mindenkinek vannak jó és rossz élményei, vélhetőleg mind az ajándékozó, mind az ajándékot kapó fél oldalán állva.

Nézzük meg, hogy melyek a legfontosabb szempontok, melyeket, ha mérlegelünk, akkor elkerülhetjük a közelgő esemény kapcsán egyre sürgetőbbé váló, nyomasztó és végül a „mindegy, csak legyen valami a fa alatt” -típusú, értelmetlen költekezés csapdáját.

Először is kik azok, akik esetében egy sportos ajándék jó választás lehet?

Aki eleves sportol, aktív életet él, értsd: a profi.

Biztosan örülni fog annak, hogy nem valami haszontalan disztárgyat kap ajándékba. Egy újabb gravírozott toll, egy fröccsöntött kertitörpe, vagy egy nyugtató mandala színező… talán te is érzed, nem fog betalálni. Ugyanakkor buktató lehet, hogy ha ajándékozottad sokkal jártasabb nálad az adott sportban és a szükséges felszerelést, sporteszközöket fontos technikai paraméterek mentén, precízen válogatja össze saját maga számára. Számára -ha sportos is a kapott ajándék- nagyon nem mindegy, hogy milyen! Ha veszel neki egy lápátot, mert sárkányhajózik, de nem az állítható méretűt, vagy bukósisakot, de nem a vágyott színben, karbon sílécet-rossz méretben, gumikötelet számára nem megfelelő nehézségben… akkor nyilván örülni fog, hogy jó úton tapogatóztál, de azonnal rááll a visszacserélés lehetőségére. Vagyis, ha profinak ajándékozol akkor, vagy a számodra is hozzáférhető pontos kívánságlistája alapján, vagy az edzője, sporttársa (aki ebben az esetben a titkos információforrássá lép elő) útmutatásai alapján, vagy a mélyreható kutatásaid és megfigyeléseid eredménye mentén válassz.

Szerintem nagyon ötletes (és kevésbé kockázatos) ajándékozási irány, ha a céljait kiegészítő, támogató eszközt vagy szolgáltatást ajándékozol számára. Egy profi terhelésélettani vizsgálat egy sportlaborban? Wohooo! Egy csomó dolgot megtudhat belőle magáról, az edzettségéről, a céljai realitásáról. Róla lesz szó, vele foglalkoznak profi körülmények között, imádni fogja!

Ajándékozz számára egy olyan applikációt, amely például tökéletesen rászabja és megtervezi számára az edzés vagy verseny alatti frissítését (folyadék, szénhidrát, só pótlás). Ez az! Végre kiderül számára, hogyan lesz a versenyeredménye párhuzamban az edzésbe fektetett munkaórák számával, minőségével. Imádni fogja és Téged is! (A digitális megoldásokhoz csak annyi kiegészítés, hogy ha ő ezekben kevésbé járatos, akkor Te magad is okosodj ki az adott applikáció/eszköz használatából, hogy legyenek válaszok a felmerülő kérdéseire. Igen, a jó ajándék nem csupán ötlet, hanem utánajárás, odafigyelés és igyekezet is.)

Rendszeresen indul hazai versenyeken? De mit szólna egy nemzetközi megmérettetéshez? Egy ajándék versenynevezés oda, ahová kirándulni is érdemes? Így a verseny összehozható egy városnéző kirándulással is! Életre szóló élmény lehet mindkettőtöknek, ráadásul a motivációját is megsokszorozod ezzel a kihívással. Hogy milyen részletességig dolgozod ki és szervezet le a programot, az már csak rajtad múlik! Fontos, a turista programokat a versenyt követő napokra tervezd!

A hobbi sportoló

Ő az, aki rendszeresen sportol, eljár kondizni, a haverokkal kosarazni. Van kedvenc csoportosóra oktatója, kocog télen-nyáron, szeretne fejlődni esetleg új impulzusokból, új lendületet nyerni.

Ha valami csapatsportot űz a barátaival lelkesen, hetente kétszer és gyakran panaszkodik, hogy már megint a jelölőmezek hiánya miatt volt balhé, akkor pl. egy garnitúra megkülönböztető mellény, megszitáztatva a csapat logójával, nagyon betalálhat. Egyedi, praktikus, kockázatmentes és roppant figyelmes ajándék.

Rendszeresen fitneszterembe jár, de emlegeti, hogy itt fáj-ott fáj? Akkor egy regenerációt segítő eszköz, masszás voucher, vagy konzultációs lehetőség az egyik legügyesebb gyógytornásznál, terapeutánál, szintén nagyon hasznos és értelmes ajándék lehet számára. Magától sosem szánná rá magát.

Ha sportja szezonális pl. a nyárra jellemző vízi sportok, akkor az átmeneti téli időszak áthidalását lehetővé tevő kiegészítők is okos választások lehetnek. Pl. nyaranta supozik és már mindene megvan hozzá, akkor egy egyensúlyfejlesztő eszköz, vagy egy olyan sportszer, amely az erőállóképességét, törzsizmainak erejét javítja, szintén jól használhatóak lesznek számára.

Ha a kedvenc trénere elérhető a digitális térben is, akkor ajándékozd meg szerettedet azzal, hogy online is részt vehessen az edző programjában. Fizesd elő a videótárát, vegyél jegyet arra a fitneszrendezvényre, melyen legközelebb fellép. Tedd lehetővé, hogy a vele való edzéslehetőség függetlenedhessen a helytől, időtől. Én mondjuk imádnám, ha ebbe valami személyes extra is benne lenne. Mit szólnál ahhoz, ha felveszed a trénerrel a kapcsolatot és megkéred, hogy egy videóüzenetben szóljon néhány kedves szót az ajándékozottnak és csak neki forgasson le egy gyakorlatvieót, te pedig átadod számára ezt a linket és az edzéshez szükséges új sporteszközt vagy ruházatot. Exkluzív, egyedi, megismételhetetlen ajándék. Benne van a figyelmességed, az utánajárásod, az igyekezeted! IMÁDNI FOG!!!

Aki kacérkodik a sport, az életmódváltás a fizikai aktivitás gondolatával.

Gondolhatnánk, hogy számukra a legegyszerűbb az ajándékválasztás, hiszen sok sportcuccot még nem halmozott fel maga köré, bármit megvehetsz neki, örülni fog. Na figyelj, örülni fog a fa mellett állva, majd a sportszer bekerül az ágy alá és pár év kerülgetés után a lomtalanításban végzi. De hát akkor most marad a konyakmeggy, az utalvány, meg a parfüm…? Neeeem, csak az idén okosan csináljuk! Edzőként mondom, hogy az emberek többsége ott akad el a sportos életmód folyamatában, hogy elbizonytalanodik, mert nem tudja mit és hogyan kell használni, hogyan kell felépítenie az edzést, miből mennyit csináljon stb. Vagyis birtokába kerül a csodafegyver (értsd: kézisúlyzó, gumikötél, futópad, úszószemüveg, teniszütő…) és ott áll vele tanácstalanul. Ezzel kapcsolatban két dolog:

  • Ha rekreációs sportokról beszélünk, akkor (és most majd megkövez a szakma), szinte mindegy, hogy mit, mikor, hogyan mennyit… Mindegy, hogy 12 vagy 15 ismétlést csinálsz-e az adott gyakorlatból. Mindegy, hogy reggel, vagy este edzel-e. Mindegy, hogy osztott edzésmódszert végzel-e, vagy köredzést. Mindegy, hogy 3o másodpercet pihensz-e két gyakorlat között, vagy a pihenőidőben plankelsz kicsit. Mindegy, mert a semminél minden több és mert a tested sokkal hamarabb vészfékre kapcsol, mintsem, hogy oltári nagy hülyeséget csinálj és kárt tegyél magadban. És mindegy, mert nem az olimpiára készülsz és nem a csúcsforma időzítést kell maximális precizitással teljesítened. Viszont, ha ezek az aggodalmak megnyomják az egyénben a pánik gombot, akkor csak szorong és inkább nem csinál semmit… De, hogy totál semmit! Ráadásul a sok szakmai publikáció és okoskodás, még rá is tesz egy lapáttal. Igyál-ne igyál fehérjét, így-meg úgy tervezd meg az edzéseidet, hogyan melegíts be, mit hengerezz-mit ne, menj utána mindenképp szaunába-nem is, inkább jeges dézsába, legyen rajtad mindenféle okos mérőműszer, a cipőd pedig legyen nagyon vastag talpú, nem is, inkább mezítlábas…. És akkor ott áll szegény életmódváltásra aspiráló ajándékozottunk és abszolút fogalma sincs, hogy ebben az információ áradatban most akkor mit kezdjen a tőled kapott felfüggesztéses eszközzel, amit az a nagyon kockás fiú olyan ügyesen használ a mellékelt terméktájékoztatón… Na őt az sem fogja megmenteni, hogy de a Góg azt írta, hogy minden mindegy, csak használd! Boldog karácsonyt!
  • Akkor mégis csak a karácsonyi kiszerelésű Köszönöm csokoládé marad…? Nem! Adj mellé neki segítséget. Bármit is ajándékozol számára a sporteszközök palettájáról, adjál hozzá neki olyan támogató segítséget, mely nem hagyja őt bizonytalanságban az eszköz használatával, az azzal végezhető gyakorlatok kivitelezésével kapcsolatban. Kapjon egy pár alkalmas edzői konzultációs lehetőséget is. Ha egy edzővel konzultál, akkor a felmérést követően személyre szabott ajánlást fog kapni a későbbi edzéseire vonatkozóan. Megtanulhatja az adott eszköz pontos használatát és edzéstervet arra vonatkozóan, hogy számára milyen gyakorlatok, ismétlésszámok stb. lennének megfelelőek. Az esetek többségében ezen csúszik el a dolog. Nincs meg ez a magabiztosság. Ha viszont egy edzői támogatással ezt áthidalhatod, nagyon hálás lesz neked!

Ha szeretettel odafigyelsz az ajándékozottadra, ismered a személyiség típusát, akkor finoman kifürkészhetőek a vágyai, a céljai, az örömei. Ezek mentén kell keresgélned. És igen, lehet, hogy nem egy sportos, vagy egyáltalán nem egy materiális ajándék lesz a legideálisabb választás a számára. Ez is benne van.

Kívánom, hogy öröm legyen mindkettőtök számára az ünnep és a szeretet nyilvánítás ezen formája megmutathassa kettőtök kapcsolatának fontosságát, hogy érezze benne az tőled érkező odafigyelést, fontosságot.

Boldog Karácsonyt!